Sirke, Sirkenin Faydaları, Sirkeli Tarifler ve Yapılışları

Sirke: Uzun Yaşam İksiri Mi?

İşte atalarımızın tam da düşündüğü şey buydu! Çok eski zamanlardan bu yana binlerce yıl boyunca tüm kıtalarda insanlar, tesadüfen oluşmuş bu ekşi şarabı kullanmayı öğrendiler. Ama öte yandan sirkenin mayalanmayla çabucak oluşumu, bu teknikle üretilen her türlü ürüne uygunsuz şekilde "sirke" denilmesine yol açtı.

Ucuz ve basit bir ilaç

İhtiyaç anında kullanabileceğimiz basit, ucuz ve elde etmesi kolay ilaçların elimizin altında olduğunu bilmek rahatlatıcıdır. Gündelik ağrıların basit bir kil veya magnezyum klorür sayesinde iyileştiğine şahit olmuşuzdur.

Tıbbi ilaçların yan etkilerine maruz kalmadan, ucuz, basit, ama aynı zamanda sağlığımızı korumamızı ve hatta onu iyileştirmemizi sağlayacak bir sürü mucizeyi ilaç vardır. Sirke de bunlardan biridir. Bilindiği üzere en iyi sirke en yüksek kaliteli ve organik hammaddelerin kullanımı ile olur.

Her şeyin başı hastalıklara karşı dirençli bir bünye!

Tıbbi ilaçların kullanımına çok alışmış biri olarak doğal maddelerden üretilen tarifler vermekten çok fazla hoşlanmasam da bunun, düzenli ilaç kullanımı karşısında oluşan yan etkileri engellemek amacıyla oldukça sık olduğunu itiraf etmeliyim. Fakat sağlık söz konusu olduğunda Béchamp'ın söylediği şeyi hatırlamakta fayda var: "Önemli olan mikrop değildir, bünyedir!" Bu ifade, sadece hoşa gitmeyen ya da ağrılı belirtileri yok ederek gerçek iyileşme sağlanamayacağını belirtiyor.

Baş ağrısına karşı bir tane aspirin almak bir rahatlama getirir ama bu ağrının gerçek nedenini (bu çoğu zaman stres, yorgunluk veya uykusuzluktan kaynaklansa da) yok etmez. Bazı durumlarda baş ağrısı, beyin iltihabı, bulaşıcı hastalık veya beyin sarsıntısı gibi daha tehlikeli nedenlerden kaynaklanabilir. Bu tehlikeli nedenleri yok saymak çok ciddi problemlere yol açabilir.

Bu nedenle gündelik hayattaki tehditlere karşı direnç gösterebilecek sağlıklı bir yapıya sahip olmak için bütüncül bir yaklaşım sergilemek gerekir. Mesela grip salgını olduğu zaman hastalığı kapmış kişilerden uzak durmaya çalışmak değil, bazen o bile yeterli olmaz, doğal savunmamız olan bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmeliyiz ki o bizi korusun. Örneğin; en basitinden yemeklerin yanında turşu tüketmeye çalışırsak bağışıklık sistemimiz için yararlı olacaktır. Sizi, bütüncül olarak gerçekten sağlıklı olmaya yönlendirecek bir tedavi uzmanına danışmaktan kaçınmayınız.

Sirke: Topraktan Gelen Şifa

Her zaman elimizin altında bulundurmamızın faydalı olduğu sirkenin ilginç yanı hem belirtileri yok etmesi hem de çok işlevli bir şifa kaynağı olmasıdır. Kil ve magnezyum klorürde olduğu gibi... Burada geniş bir açıdan bakarak doğal tedavileri ve naturopatiyi* önemseyip tıbbi tedavileri yadsımamalıyız. Çünkü her ikisinin de yaklaşımı tamamen farklıdır! Bu küçük rehberde sirkenin akılcı kullanım yollarıyla ilgili tavsiyelerin yanı sıra süregelen bazı küçük ağrıları da dindirebilirsiniz. Sağlığınızı korumak için sirkeyi, beslenmenizin, solunumunuzun, hatta tüm yaşam tarzınızın kalitesini artırmak için bütüncül bir bakış açısıyla kullanınız. Ancak bu şekilde kalıcı ve etkili sonuçlar elde edebilirsiniz.

Naturpopati: Naturopati veya naturai tıp diye de bilinen naturopatik tıp diger tamamlıyıcı ve alternatif tıp yöntemlerinde oldugu gibi bedenin kendini sagaltabilme ve bu durumu sürdürebilme kabiliyetinde olduğu düşüncesinden hareket eder. Naturopatlar sentetik ilaçlar ve cerrahiden ziyade bitki ve yiyecek/içecek gibi dogal çareleri kullanmayı tercih etmekte ancak kimi durumlarda hastalarına konvansiyonel tedavilerin de naturopatik tedaviyle eşgüdümlü olarak uygulanmasını önerebilmektedirler.(Ç.N.)

Tüm yönleriyle elma sirkesi

Sirkenin üretim tarzı ve içindekilere göre değişen birçok çeşidi vardır. Bütün elmalardan üretilen elma sirkesi ise tıbbi faydaları nedeniyle en çok kullanılan sirke türüdür. Tabi bunun yanında başkaları da vardır! Bunlardan bazıları; değişik şarap sirkeleri (beyaz, kırmızı ve hatta bazen sınırlı üretilen Bordo şarabı sirkesi, Şampanya sirkesi, Bourgogne şarabı sirkesi, Xexer şarabı sirkesi), üzüm suyu sirkesi, bira sirkesi, meyve sirkesi (armut, frambuaz...), tahıl sirkesi, pirinç sirkesi, bal sirkesi, alkol sirkesi, süt sirkesi, baharat sirkesi, bitki sirkesi, çiçek sirkesi, besisuyu sirkesi, odun sirkesi ve hatta deniz yosunu sirkesidir. Bununla birlikte sağlığa en iyi gelen sirke olarak elma sirkesini öneriyoruz. Detaylı bilgi için Elma Sirkesinin Faydaları" içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Vermont kürü

Sirkenin Amerika Birleşik Devletlerinde, bizim Avrupa'da kullandığımızdan çok daha yaygın, geleneksel ve biraz eski moda bir kullanım şekli vardır. Bizim Akdeniz diyetimiz varsa Amerikalıların da Vermont Kürü vardır! ABD'nin Kuzeydoğusunda yer alan Vermont eyaletinde insanlar dikkat çekici şekilde son derece sağlıklı ve uzun yaşamaktadırlar. Bu konuda yapılan bir araştırma sonucuna göre bu insanların diğer Amerikalılardan yaşam tarzı olarak tek farkı elma sirkesini temel besinlerinde geleneksel olarak kullanmalarıdır. Bu bilgi çabuk yayılmıştır ve birçok Amerikalı bu sirkeyi düzenli olarak kullanmaya başlamışlardır.

Oligo-element kokteyli

Sirke, temel olan meyvelerin tüm niteliklerini barındırır; üzüm sirkesi için üzümün, elma sirkesi için elmanın vs... Mayalanmış elma suyundan elde edilen elma sirkesi, özellikle sağlığa yararlı besinlerle dolu olmasıyla daha uzun süre sağlıklı ve hareketli kalmak isteyenlere modern tıp tarafından tavsiye edilmektedir. Bu sıvı, dengeli beslenme için gerekli olan otuzdan fazla temel element, bir düzine mine-ral (potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, silisyum, kükürt, flor, klor, fosfor, sodyum), kalbi koruyan birçok vitamin, enzimler ve pektin içeren bir kokteyldir.

"Peki, sirkedeki asit ne olacak?" diye sorabilirsiniz. Hepimiz mide asidi problemlerine bağlı olarak az çok sıkıntı çekiyoruz, çözüm olarak da sirke bazlı içeceklerden faydalanıldığını unutmayalım. Hatta ABD'de, Japonya'da olduğu gibi, gastrit hastalarının tedavisinde kontrollü olarak sirke kullanılmaktadır, fakat bu tedaviyi tek başınıza yapmanızı önermiyorum!

Sirke her derde deva olmasa bile, onu en basit şifa kaynakları arasında sayabiliriz; ucuz, zararsız, aynı zamanda etkili olan bu şifa kaynağı bizim ve etrafımızdakilerin sağlığı için etkilidir. Önerilen en yaygın kullanım şekli, bir tatlı kaşığı elma sirkesi ve bir tatlı kaşığı balı ılık suda karıştırarak yemeklerden yarım saat önce içmektir. Bu formül ne pahalı, ne karışık ve ne de tadı kötüdür. O zaman bunu neden denemeyelim?

Aynı şekilde neden tıbbi bitkilerin türevleri ile yapılmış olanlar gibi değişik sirkeleri kullanmayı denemiyoruz? Bunun için bir eczacıdan yardım da alabiliriz ve işimiz kolaylaşır. Böylece bu işten keyif alırken aynı zamanda kolayca ve tehlikesizce kendinize bir eczane oluşturabilirsiniz.

Ekşi Şarabın Kökenleri

İlk sirkenin muhtemelen meyve ve tahıl sularının kontrolsüz olarak alkol mayalanması sonucunda ortaya çıktığı düşünülmektedir. Her ne kadar hepsi bu ismi hak etmeseler de sonuçta açık havaya maruz kalan tüm alkollü içecekler, bir süre sonunda sirkeleşir.

Yüzyıllık Şifa kaynağı

Antik metinlerde sirkenin kullanımı hakkında yüzlerce metne rastlamak mümkündür. Sirke İncil'den büyücü kitaplarına kadar birçok kaynakta "mucizeyi" olarak adlandırılmaktadır. Roma'dan, Yunanistan'a ve Mısır'a kadar, tümünde sirkenin günlük hayatta kullanımlarından uzun uzadıya bahsedilmektedir. Hatta Orta-Çağ'daki Veba Salgınında bile başarıyla sonuçlanmış birkaç kullanımı da mevcuttur! O dönemlerde hiçbir doktor, hastaya cebinde biraz sirke bulundurmadan gitmezdi. Hatta "Dört Hırsız" olarak adlandıran sirkenin salgınlara ve bakterilere karşı koruyucu etkisi olduğunu biliyordu.

Her ne kadar şarabın -dolayısıyla sirkenin- kökeni bilinmese de tarihin karanlık zamanlarından geldiğini düşünmek anlamsız olmayacaktır. Muhtemelen Paleolitik çağdaki meyve toplayıp tüketen uzak atalarımızın sıktıkları meyvelerin suları bir şekilde mayalanıp sirkeleşiyordu.

İncil'de Nuh Peygamberin ilk bağcı olduğundan bahsedilmektedir. Diğer taraftan Nuh Peygamber bu görevi yapan tek kişi değildi, antik çağdan bugüne kadar "gastronomi zevkinin" insanları buna yönelttiği inkar edilemez. Yunanlılarda bu görev Dyonisos'undu. Eski Mısırlılar, binlerce yıl boyunca Osiris'e olan şükranlarını, ona üzüm ve incirden ürettikleri alkollü içeceklerini sunarak gösteriyorlardı. Eski Çin'de de durum farklı değildi, onlar da sirkeyi pirinç kanyağı ve mayıs çiçeğinden yapıyorlardı. Hindistan'da, günümüzde sirke halen eskiden beri olduğu gibi, palmiye ve hintirmiğinin besisuyundan yapılıyor.

Antik çağlarda, bal sirkesi ve bal şerbeti türevi, alkollü içecek olarak biliniyordu. Saksonyalı destan şairi Beowulf şiirlerinde bunu bolca kullanmış ve ondan "canlandırıcı" içecek olarak bahsetmiştir. Kesinlikle ekşi şarap bildiğimiz sirke değildir. Öte yandan bu maddenin kademeli olarak, denemeler ve tesadüfün yardımıyla "ekşi şaraptan" daha iyisine, sirkeleşmeye doğru geçiş yapmış olduğunu biliyoruz.

Sirkenin ilk kullanımı meyve ve sebzelerin korunması için olmuştur. İnsanlar sirkenin içine batırılmış sebze ve meyvelerin çürümediğini fark ettiler. Gitgide sirkenin tadı da ön plana çıkmaya başladı ve ardından kullanımı mutfaklara ve ardından sağlı ve güzellik gibi diğer alanlara kaydı. *Sirkenin Fransızcası "şarap" (yin) ve "ekşi" (aigre) kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır. (Ç.N.)

Antik Çağ'dan beri iyi bilinen bir ürün

Sirke, Grek-Romen döneminde içerdiği binlerce faydadan dolayı en çok bilinen malzemelerden birisiydi. Sirkeyi, Romalı tarihçi Titus Livus'un Hannibal ve askerlerinin İ.Ö. 218'de Alpler'i geçişlerini anlatan eserinde görüyoruz: köşeye sıkıştırılmış Kartacalılar büyük bir ateş ile kızdırılmış kayalardan sirke sayesinde geçmeyi başarmışlardır. Böylesine bir durumun gerçekliğini kabul edebilmek için yanlarındaki sirken miktarını tahmin etmek epeyce zor olsa gerek!

Bir de, Mısır Kraliçesi Kleopatra' nın Antonyis'u etkilemek için alışagelmişin dışında vermiş olduğu ziyafeti de unutmayalım. Antonius Kleopatra ile büyük bir ziyafetine iddiaya girer. Kleopatra, içinde devasa bir incinin eritildiği bir büyük tas sirkeyi içerek bahsi kazanır. Caton*, Tarım anlaşmasında, zeytin toplayıcılarının ücretlerinin sirke olarak ödendiğini belirtiyor. Ayrıca sirke hem Eski Yunanda hem de Eski Ahitte adak hayvanları için de vazgeçilmez bir unsurdu. Her yerde, sirkenin incinmeleri ve iltihaplanmış yaraları tedavi ettiği konuşulmaktaydı. Daha yakın bir zaman-da ABD'deki güneyin Kuzeyden ayrılmak için verdiği savaşta yaralanmış binlerce askerin hayatını kurtaran antiseptik ve antibiyotik özelliklerinden dolayı yine sirkedir.

Öte yandan Orta Çağ'da ilk sirke üreticileri olan "Sirkeciler" 1394'de ortaklıklar olarak ortaya çıkmaya başladı ki o güne kadar sirke üretimi sadece bağcılara aitti. Sirkenin üretim aşamalarını tam olarak öğrenmek ve 11-ıkim olmak için birçok deneme yapmak gerekmişti. *Romalı Devlet Adamı, Hukukçu, Hatip. (M.Ö. 234- M.Ö. 149). Eserlerinden günümüze yalnız De agricultura adlı kitabı tam olarak kalmıştır. (Ç.N.)

Ekşi şaraptan sirkeye

Çoğu zaman öyle bilinmesine rağmen, sirke kendi haline başıboş bırakılmış şarap değildir. 18. yüzyıldan beri Hollandalı doktor ve kimyager Boerhaave' ın düzenlemesine göre, "ispirtolu mayalanma" (şekerin alkole dönüşmesi), "asetik mayalanma" (alkolün sirkeye dönüşmesi) ve "çürüme mayalanması" (ekşi şarap elde etme yöntemi, şarabın çürütülmesi) arasında kesin bir ayrım yapmak gerekir. Burada bizi ilgilendiren ikinci yöntemdir. 1822'de yine bir Hollandalı tarafından bulunan bir mikro organizma, söz konusu mayalanmadan sorumluydu: mycoderma aceti, daha önceden asetik asit bakterileri olarak bilinmekteydi. Sirkeleştirme için gerekli olan bu aérobakterilerin özellikleri Pasteur tarafından netleştirilmiş ve detaylandırılmıştır.

Bu arada Fransa'da bir maddenin "sirke" olarak adlandırılması için bazı kurallar vardır. İsteyen herkes her ürettiği şeye "sirke" diyemez. 30 Aralık 1988'de yayımlanan 88-1207 numaralı kanun hükmünde kararnameye göre; "bir ürüne "sirke" isminin verilmesi için o ürünün ya da yiyecek veya içecek olarak kullanılacak sulandırılmış zirai türevlerinin biyolojik olarak alkol ve asitle iki kere mayalandırılmış olması gerekmektedir." Ayrıca bu sirke, şarap sirkeleri için en az 6 derece, elma, bal ve fermente edilmiş diğer meyve sirkeleri için de 5 derece asit derecesinde olmalıdır. Eklenecek katkı maddeleri sadece şeker, tuz, bal, kokulu bitkiler ve doğal aromalarla sınırlandırılmıştır.

Özetle sirkelendirme prosedürü için aşağıdaki şartlar yerine getirilmelidir:

  • Sıvı alkollü olmalıdır.
  • Organik maddeler içermelidir.
  • Ve tabii ki sirke asidi bakterileri olan "asetik sit bakterileri" olmalıdır.

Sirkenin kimyasal bileşimi

Nasıl oluyor da şarap, elma ve mayalanmış diğer meyve suları bir süre sonra sirkeye dönüşüyorlar? Basitçe şöyle anlatılabilir; meşhur asit bakterilerinin ihtiva ettikleri alkolü havadaki oksijenle birleşince sirke ismi verilen asetik aside ve suya dönüşmektedir. Kimyasal formülü şudur: C2H202+H20 (Asetik asit + Su) Bu ekşi şarabın özelliklerinin büyük bir bölümü kullanılan hammaddeden gelenlere bağlıdır. En iyi sirke en iyi şaraptan ya da en iyi elma şarabından oluşur.

Sirkenin Özellikleri

Eski yazmalarda sirkenin, doku çürümelerine karşı direnç sağladığı, ter atmaya ve zayıflamaya yardımcı olduğu, ezik ve yaraları iyileştirdiği, yanıklara, kanamalara, yılan ısırıklarına, vebaya, kangrene ve sarhoşluğa iyi geldiği yazılıdır. Ayrıca kist ve fibroma gibi tümörlerin tedavisinde ve ödem söktürücü olarak kullanıldığı da söylenir. Bayılma durumlarında da tedavi amaçlı kullanımı yaygındır.

Büyük veba salgını döneminde yaşamış bir doktor olan Sylvius, her iki büyük salgında da korunmak amacıyla sadece sabahları bir kaşık sirke içtiğini ve sonrasında vebalıları tedavi etmeye gittiğini söylemiştir. Bununla birlikte vebaya veya diğer salgın hastalıklara özellikle iyi gelen bitkilerden üretilen, dört hırsız sirkesi gibi, bileşik formüllü sirkelerin formülleri de bilinmektedir.

Sirkenin böcek ısırması vs gibi hayvan zehirlerine de etkili olduğu bilinmektedir, aynı zamanda ısırgan otuna dokunduğunuzda ortaya çıkan rahatsızlıkta etkili olmaktadır. Günümüzdeki ilaçların yan etkilerine iyi geldiği de göz ardı edilmemelidir.

Eski yöntemlerin bir kez daha doğrulanması

Tıbbın bize göre daha akılcı ve faydacı olduğu Amerika Birleşik Devletlerinde, doktorlar gerektiği durumlarda kendisini kanıtlamış eski yöntemlere başvurmaktan çekinmemekte ve sirkenin tedavi edici etkisinden faydalanmaktadırlar. Sirkenin iyileştirici etkisi Ohio Üniversitesi hastanesinde kulak enfeksiyon ve ağrıların tedavisinde kullanılmaktadır. Zira Asurlular döneminde sirke ile yapılan kulak lavmanı eski metinlerde belirtilmektedir. Elde edilen cesaretlendirici sonuçlardan yola çıkarak aynı hastanede göz enfeksiyonlarında sulandırılmış sirke ile tedaviler denenmektedir. Yale - New Haven Hastanesi, günümüzde hastane dezenfektanı olarak sirkeyi kullanmaktadır, sonuçları ise mevcut ürünlere göre daha üstündür.

DİKKAT: Her zaman sulandırılmış sirke alın.

Elde edilen sonuçlar büyük çoğunlukla kullanılan sirkenin kalitesine bağlıdır. Tavsiyemiz organik sirkeler ve elma sirkesidir. işlemleri hızlandırılmış sıradan bir sirke mide hastalıklarını tetikleyebilir ve mide çeperi asit oranını önemli bir şekilde etkileyebilir.

Sirkenin etkileri ve yan etkileri aynı zamanda alınan miktarla da bağlantılıdır. Bazı durumlarda bu sihirli gıdadan belli bir miktarı geçmememizi veya tamamen uzak durmamızı gerektirecek durumlar da vardır. Bu, hızlı sonuç almaya çalışmamız durumunda yarardan çok zarar getirmesini önlemek içindir. Sonuçta az bir miktarının günlük düzenli kullanımında mide asidi şikayeti olanlarda bile etkili olduğu ispatlanmıştır. Faydalı etkilerinin bilinmesine karşın günde iki defa bir kahve kaşığı miktarını geç-memeniz ve mümkünse bal veya sebze suyu ile almanız önerilmektedir. Özellikle gut hastalığı veya gastrit ülser sıkıntısı olan kişiler için geçerlidir.

Dikkat: sirkeyi herhangi bir plastik şişe içinde saklamayın. Şişelerde kullanılan boyaların içindeki kurşun ve üzerindeki yazıların mürekkebi sirkenin özelliklerini bozabilir.

Hangi Sirkeyi Seçmeli?

Her ne kadar sirke şaraptan yapılsa da, sirke aynı zamanda tüm şekerli sıvılardan yapılabilir: sonuçta bunlar da sirkedir. Sirke ve elmadan elde edilen sirkenin haricinde, hurma, kavun, muz, orman meyveleri (frambuaz vb.), hintdarısı, pirinç, patates, hindistan cevizi, akçaağaç şurubu, bal, melas (şeker pekmezi), şeker pancarı, buğday ve hatta biradan bile sirke üretilebiliyor. Üzüm sirkesi en çok kullanılan olsa bile (unutmayalım ki sirkenin rengi kullanılan üzümün rengine -kırmızı veya beyaz- göre değişmektedir), tedavi edici sayısız etkilerinden dolayı elma sirkesi altın madalyayı almaktadır.

Elma Sirkesi

Üretim yöntemi çok basittir, sirkenin elma veya elma suyundan yapılmadığını bildiğimize göre, elma sirkesi elma şarabından yapılmaktadır! Özetle yapılan işlemler şunlardır: a) Öncelikle elma şarabı elde edilmesi gerekir. Bunun için preslenmiş elmalardan elde edilen elma suyu, bir kabın içinde hava almayacak şekilde depolanır ve dinlendirilir. Şarap, doğal şekerin alkole dönüşen birincil mayalanması sonucu ortaya çıkar. b) Sonraki adımda şarap, bu kez açık havada tekrar mayalanmaya bırakılıyor. Şarabın alkolü asetik aside dönüşüyor, böylece elma sirkesi ortaya çıktı.

Pirinç Sirkesi

Pirinç sirkesi Çin'de, Vietnam'da olduğu gibi, yapışkan beyaz pirinçten yapılır. Japonya'da ise işlem biraz daha değişiktir: Japonlar atalarından kalan alışkanlıkla pirinç sirkesini bal ile karıştırırlar, ancak kullandıkları sirke, esmer yani işlenmemiş pirinçten yapılan sirkedir. Pirinç sirkesi içerik bakımından çok zengindir, en azından yirmiden fazla aminoasit çeşidi barındırır. Çok tanınmış olmasının ötesinde zindelik verdiği ve yaşlanmayı geciktirdiği bilinmektedir. Hiç fena değil, değil mi?

Tamago-Su: Samuraylara güç veren sihirli içecek!

Bu sihirden siz de faydalanmak ister misiniz? Bundan daha kolay bir şey yok, tek problem, esmer pirinç sirkesi bulmakta. En kuvvetli doğal reçete olarak kabul edilen Tamago-Su veya yumurtalı sirke, aşağıdaki şekilde hazırlanıyor:

  • Taze bir yumurtayı esmer pirinç sirkesi dolu bir bardağın içine tamamen batacak şekilde bir hafta bırakın. Sirke, kabuğu dâhil tüm yumurtayı tamamen çözüp eritecektir. Geriye sadece kabuğu iç taraftan saran zar kalacaktır.
  • Ertesi hafta, yapmanız gereken, sirkenin içindeki bu zarı delip içindekini sirkeye katıp iyice karıştırmak (zarı değil, onu atabilirsiniz!)

Uzun ve sağlıklı bir yaşam için yapmanız gereken tek şey, günde üç defa bu karışımdan az bir miktarını bir bardak sıcak suya karıştırıp içmek.

 

Ev yapımı elma sirkesi

Kendi sirkemizi kendimiz yapmak eğlenceli ve keyifli olabilir. Ama unutmayalım ki bu işlem kolay değildir, iyi neticeler elde etmek için, bu işleme uygun malzemeleri ve yöntemleri kullanmanız gerekir. Bu arada meraklıları için, en basit sirke tarifi. Şayet bu işten keyif alırsanız, misafirlerinize değişik tatlardaki sirkelerinizden sunabilir ve mutfağınızı daha leziz bir şekle getirebilirsiniz.

  • İsteğinize göre elmaları seçiniz (elmaların işlem görmemiş olması gerekmekte): yabani elmalar bu iş için en uygun olanlarıdır çünkü nadir bulunan elementler açısından oldukça zengindirler. En uygun olanı ekşi ve tatlı elmaları karıştırmaktır. Bunlar diğerlerine göre daha şekerli olduğundan daha sonra aside dönüşecek olan alkolü üreteceklerdir.
  • Elmaları kabuklarını soymadan kesin ve kararmasını bekleyin, sonra katı meyve sıkacağında suyunu çıkartın.
  • Elde ettiğiniz elma suyunu bir testiye doldurup ağzına bir balon geçirin: alkol mayalanması sürdükçe bu balon şişecektir ve bu arada içindekilerin hava ile temasını engelleyecektir. Şeker alkole dönüştükten sonra elma şarabı elde etmiş olacağız. Bu mayalanmayı hızlandırmak için, içinde elma suyu bulunan testiyi sıcak bir ortamda (25-26 derece) bulundurun. Yaklaşık bir ile altı hafta süren bu işlem ortam sıcaklığı ve elmaların kalitesine bağlıdır.
  • Elma şarabını daha sonra bir salata kâsesi içine dökün, bu işlem şarabın hava alma yüzeyini genişletecektir. Üzerine de tozdan, böceklerden korumak için bir tülbent örtün ve ikinci mayalanma için bir süre bekletin. Şayet elinizde saf sirke varsa, bundan şarabın yüzeyine dikkatlice biraz ekleyin (söz konusu aerobakteriler çok narin ve hassastır) bu işlem aylar gerektiren süreci biraz hızlandıracaktır.
  • Sirkeniz hazır olduğunda süzüp kullanmaya başlayabilirsiniz.

İpucu: Biraz daha zaman kazanmak için, elma şarabının içine biraz melas veya taze bira mayası katabilirsiniz.

Bal sirkesi

Hazırlaması keyifli başka bir sirke tarifi:

  • İki litre kaynar suyu bir kilo balın üzerine dökün; bal iyice eriyinceye kadar karıştırın. Mayalanmayı hızlandırmak için karışıma bir bardak taze meyve suyu ekleyin, sonuç çok daha iyi olacaktır.
  • Bir çorba kaşığı ılık su içinde bir miktar mayayı karıştırın.
  • Bu mayayı ballı suyun üzerine koyacağınız bir dilim ekmek içi üzerine yayın.
  • Kabın üzerini bir tülbent ile örtüp on beş gün kadar dinlendirin.
  • Ardından üzerindeki ekmek dilimini alıp, köpüğü temizleyin ve süzün.
  • Elde ettiğiniz sıvıyı üzerine tülbent örtülü olarak açık havada sirkeleşinceye kadar yaklaşık bir ay kadar dinlenmeye bırakın.

Frambuaz sirkesi

Nefis ve hazırlaması çok kolaydır. Tek zorIuğu bol miktarda frambuaz gerekmesidir.

  • İki litre suyu dört bardak taze frambuazın üzerine döküp bir gece boyunca bekletin. Ardından süzüp posasını atın.
  • Aynı işlemi bir önceki adamda elde ettiğiniz sıvı ile yine dört bardak frambuaz ile tekrarlayın ve bütün bir gece bekletin. Bu işlem toplamda beş defa tekrarlamak gerekiyor.
  • Ardından elde edilen frambuaz suyuna 500 gr. rafine edilmemiş şeker ilave edin. Üzerine tülbent örtüp elde edilen sıvıyı yaklaşık 25 derecede iki ay boyunca bekletin. Nihayetinde süzün.

Sirke özü

Sirke mayalanması süresince sıvının üzerinde oluşan ince zara "sirke özü" adı verilmektedir. Bu, sirke üretiminde kullanılan ve sirkeleşmeyi sağlayan aerobakterlerin oluşturduğu bir zardır. Bu zar, daha sonraki sirke üretimlerde, süreci hızlandırmak için kullanılabilir. Sirkeleştirme sürecinde daha başarılı olmak için bu zar, sıvını yüzeyinde olmalı ve dibe çökmemelidir. Bu zar aynı zamanda bünyesinde bazı özelikler barındırmaktadır. Atalarımız, bu maddenin iyileştirici özellikleri olduğunu kabul ediyordu. Arterit ve eklem ağrılarına, enfeksiyonlara ve iltihaplı deri hastalıklarına da iyi geliyordu. Aynı zamanda şişenin dibinde biriken çökeltiyi de kullanabiliriz. Bu çökeltiyi daha ziyade kaliteli sirkelerin şişelerinin dibinde bulabiliriz. Aynı şekilde şişenin dibinde, ince iplikçiklere benzeyen ve çok hoş görünmeyen mikoderm tabakasını de kullanabiliriz.

Dikkat: Günde iki defa bir kahve kaşığı bal-sirke özü karışımını yavaşça çiğneyebilirsiniz. Deneyin. O kadar da kötü olmadığını göreceksiniz...

Tıbbi Sirkeler

Sirkeyi sade olarak veya bir bardak ılık suyun içine eklediğiniz bal ile içerseniz günlük yaşamda sıkça karşılaştığımız ağrıları dindirmekte mükemmel sonuçlar elde edebilirsiniz. Aynı şekilde nesilden nesile geçen bitki özlü sirkelerin de başarılı olduğu kanıtlanmıştır.

Büyük bir çoğunluğu kolaylıkla hazırlanabilir. İhtiyaç duyacağınız şey, gerekli miktarda şifalı otları ve baharatları temin etmek veya baharatçınızın hazırlayacağı karışımları sirke içinde birkaç gün veya birkaç hafta sıcak bir ortamda, mümkünse güneşte veya kalorifer yanında bekletmek. İşte geçmişten gelen tariflerden biri... Geçmişte sirkeyi, kremler, merhemler, masaj yağları, romatizma için ağrı kesici kremler gibi çok çeşitli ürünlerin muhteviyatı olarak bulmak mümkündü.

Dört hırsız sirkesi

Hikayesi efsanevidir. Anlatıldığına göre 1300'lü yıllarda, veba salgını olduğunda Marsilya bölgesinde dört Marsilyalı hırsız veba-dan kırılan komşu köylerdeki evleri ve dük-Unları soyuyormuş. Fakat bu dört hırsız mucizevi bir şekilde vebadan etkilenmiyormuş. Sonradan anlaşılmış ki, hırsızlar işe başlama-dan önce sihirli bir karışımla ellerini yıkayıp, ağızlarını çalkalıyorlarmış.

Mükemmel bir dezenfektan olan bu karışımın formülü:

1- Sirkeyi aşağıda listesi olan malzemeler ile karıştırıp en az on gün (veya biraz daha fazla) bekletin, sonra da süzün:

  • 40 gr. Acı Pelin otu
  • 40 gr. Pelin otu
  • 40 gr. Karabiberli nane
  • 40 gr. Biberiye
  • 40 gr. Sedefotu
  • 40 gr. Adaçayı
  • 40 gr. Lavanta
  • 30 gr. Küçük Hindistancevizi
  • 30 gr. Eğir
  • 30 gr. Tarçın
  • 30 gr. Tane karanfil
  • 30 gr. Sarımsak
  • 2500 lt. Beyaz şarap (beyaz şarap yerine elma sirkesi de kullanılabilir)

2- Diğer taraftan 10 gr. kâfuruyu asetik asit içinde eritip, sıvıyı yukarıdaki karışımı süzmeden birkaç saat önce içine ekliyoruz. • Oluşan sıvıyı ağzı tamamen kapalı, hava almayacak bir şekilde şişelerde saklıyoruz.

Özellikleri

Boğaz ağrısına, bademcik şişmesine, gribe, nezleye, öksürüğe, vebaya, tüm bulaşıcı hastalıklara karşı aç karına bir tatlı kaşığı içilirse, tuzlu sıcak kaynar suya karıştırılıp gargara yapılır veya solunursa, kor haldeki kömürün üzerine dökülürse veya sıcak metal plakanın üzerine serpilirse bulunduğu odanın havası dezenfekte eden sirke antiseptik özelliğini gösterir. Aynı etki tuzlu sıcak su ile tümörün veya kabartının üzerine kompres yapıldığında da etkilidir. Aynı zamanda mikrop kapmış yaraları temizledikten sonra ellerimizi dezenfekte etmek için yine sirkeden faydalanabiliriz.

Gargara olarak kullanımı

Bir çay bardağı içindeki kaynar suya bir çorba kaşığı dolusu tuzu ekleyip karıştırın. Bunu bir küçük kâseye döküp üzerine beş çorba kaşığı sirke ekleyin. "Bu gargara müthiş bir balgam sökücüdür. Kalıcı olarak 2 günde grip ve nezleyi tedavi eder. Bu uygulamadan önce bir miktar havlıcan çiğnemenizi öneriyoruz. Veba salgını dönemlerinde de bir kahve kaşığı içmenizi öneriyoruz."

On aromalı sirke

Bu sirke salatanız' çeşnilendirmekte kullanılabileceği gibi sağlığınıza da çok iyi gelecektir.

  • 15 gr. Kıyılmış sarımsak
  • 10 gr Kıyılmış soğan
  • 30 gr. Pelin otu
  • 15 gr. Biberiye
  • 15 gr. Sedefotu
  • 15 gr. Adaçayı
  • 10 gr. Lavanta
  • 8 gr. Tarçın
  • 3 gr. Muskat
  • 1 lt Beyaz üzüm sirkesi veya elma sirkesi

3 hafta süresince bu karışımı demlenmeye bırakın. Sonrasında salatanızı çeşnilendirmek için normal sirkeyle beraber ufak miktarlarda kullanabilirsiniz.

Isırgan sirkesi

  • 3 avuç ısırgan
  • 1 lt. Elma sirkesi

Bu karışımı on beş gün kadar güneşte bırakın. Bu karışım kuvvet veren, kalsiyum takviyesi, güzel tadı olan bir sirkedir.

Biberiye sirkesi

  • 150 gr. Biberiye
  • 1 lt. sirke

Karışımı en az bir ay süreyle güneşe bırakın. Bu sirke yorgunluğa, depresyona ve karaciğer rahatsızlıklarma iyi gelir. Ayrıca ödeme ve hazımsızlığa karşı da birebirdir. Sabah yataktan kalkınca 1 yemek kaşığı biberiye sirkesini ballı suya karıştırıp içilmelidir.

Gül sirkesi

  • 200 gr. Kurutulmuş gül yaprağı
  • 1 lt. Sirke

100 gr. Kurutulmuş kırmızı gül yaprağını bir kavanozun içine koyup sirke ile doldurun ve ağzını sıkıca kapatın ve 3 hafta süreyle güneşte dinlendirin. 3 haftanın sonunda karışımı süzün ve çıkan sıvıyı ayırdığınız 100 gr. Kuru gül yaprağı ile beraber tekrar bir kavanoza doldurup 3 hafta kadar daha güneşte dinlendirin. Sonrasında karışımı muslin bir kumaşın içinden, gül yapraklarını iyice ezerek süzün. Bu sirke havayı temizler. Yatıştırıcı, solu-can düşürücü, kusmayı önleyici bir aperatiftir. Ayrıca çeşitli likör karışımlarında, pomat veya güzellik kremlerine parfüm eklemek amacıyla kullanılabilir.

Vebaya karşı sirke

Sirke eski zamanlarda vebadan korunmak amacıyla kullanılırdı. Suzanne Foinard'ın anlattığına göre kilise, veba salgını sırasında cepte bulundurulacak bir şişe sedefotu sirkesini ara sıra koklamak vebadan koruduğu gibi ve-halıları da tedavi ettiğini iddia ediyordu. Aynı zamanda hasta ile tedavi eden kişi arasında bulunan ateşe bir miktar sedefotu sirkesi damlatılırdı.

  • 21t. Kuvvetli bir beyaz veya kırmızı üzüm
  • sirkesi
  • 1 avuç deniz tuzu
  • 1 avuç ardıç üzümü
  • 1 avuç sedefotu yaprağı
  • 3 baş sarımsak (ufak doğranmış)
  • 30 gr. Dövülmüş karanfil
  • 45 gr. Doğranmış melekotu kökü

Bu karışımı kalın camlı bir damacananın içine boşaltın. En az on beş gün güneşte dinlenmeye bırakın. Sonra süzün. İstenirse içine, lezzetlendirici ve gazı yok edici olarak ahududu ve/veya mürver çiçeği eklenebilir. Bu sirke grip vs. salgınında çok etkilidir. Sabahları bir yudum içilmeli, arada sırada ellere sürülmeli ve buruna çekilmelidir. Hastalık hissedildiği anda çabucak iki yemek kaşığı içilmeli, sonrasında ısıtılarak ağrıyan yerlere kompres yapılmalıdır. Bu kompresi 4 saatte bir değiştirin ve değiştirdiğiniz kompresi ateşte yakın ki içine çektiği zehir ateşle beraber yok olsun.

Azize Rita sirkesi

  • Bir avuç kekik, biberiye, adaçayı, lavanta, nane karışımı.
  • 1 lt. Şarap veya elma sirkesi

Bitkileri sirkenin içine ekleyip 15 gün boyunca bekletin, sonra süzün. Bu sirkeyi sivrisinek ısırıklarında ve gri-yan bacakları oymak için kullanabileceğiniz gibi beyazlayan saçlara uygulandığında eski renklerini kazandırdığı söylenir!

Adaçayı sirkesi

  • 150 gr. Adaçayı
  • 1 lt. Sirke

Adaçayını sirkenin içine ekleyip bir ay boyunca dinlendirin. Bu sirke diyabete, hormonal sorunlara, yorgunluğa, aşırı terlemeye, mide ağrılarına, depresyona ve sıcak basmasına karşı birebirdir.

Nergis sirkesi

  • 150 gr. Nergis
  • 1 lt. Sirke

Nergisi sirkenin içine ekleyip bir ay boyunca dinlendirin. Bu sirke gündelik olarak stres, sürmenaj ve vurgunluğa karşı ve nekahet dönemleri için kullanılır.

Mürver çiçeği sirkesi

  • 5 sap mürver çiçeği
  • 500 gr. Şeker
  • 1 bardak kaliteli üzüm sirkesi
  • 1 sıkılmamış taze limon kabuğu
  • 5 lt. Su

Karışımı 24 saat boyunca, sıklıkla karıştırarak, sıcak bir yerde dinlendirin. Sonra süzüp şişelere aktarın. Bu hafif sirkeyi ödem ve adet düzensizliğine karşı her sabah bir bardak için.

Mürver çiçeği sirkesi (başka bir formül)

  • 10 gr taze mürver çiçeği
  • 1 lt iyi kalite üzüm sirkesi

Karışımı iki hafta süresince dinlendirin, sonra süzün. Bu sirkeden bir yemek kasıp alıp bir miktar ballı sıcak suya eklenirse karın ağrılarına, barsak gazlarına, gut hastalığına, kabızlığa ve ödeme iyi gelir.

Mürver çiçeği sirkesi (diğer bir formül)

Bir kavanozu mürver çiçeğiyle doldurun, üzerine iyi kalite üzüm sirkesi ekleyin. 3 hafta süresince güneşte bırakın sonra süzün.

Mürver kabuğu sirkesi

  • 200 gr. Mürverin ikinci kabuğu
  • 1 lt. Elma sirkesi

Karışımı bir hafta boyunca dinlendirin sonra süzün. Gut hastalığına, arterite, ödeme ve sistite karşı günde 3 defa bir tatlı kaşığı içilir.

Mürver meyvesi sirkesi

  • 11t. Mürver meyvesi suyu
  • 1 lt Elma sirkesi

Bu karışımdan nevralji, siyatik, bronşit ve inatçı öksürüğe karşı günde 3 kere birer çorba kaşığı içilir.

Tavsiye:İlkbaharda ihtiyacınız olduğunda elinizin altında bulunması için tarif edilen tüm sirke türlerinden bir miktarını hazırlayın. Karışımları güneşte dinlendirmek hem iyi kalitede olmasını sağlar hem de ilkbaharın güçlendirici güneş enerjisini içinde barındırır.

A'DAN Z'YE SİRKE

Burada her türlü duruma ve yaygın kullanıma uygun olan sirke tariflerini sunacağız. Önemli

Hiçbir zaman saf sirke tüketmeyin, her zaman bir miktar sulandırarak kullanın. Bu tarifler geleneksel ve popüler tıptan yararlanılarak verilmiştir. İhtiyaç halinde doktora gitmeyi ihmal etmeyin. Tıbbi tedavinize doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle ara vermeyin. Sirke tedavisi uygulamalarınızdan doktorunuza bahsedip fikrini sorabilirsiniz.

Alkolizm/sarhoşluk

Eski bir tarife göre, bir bezi sirkeye batırıp erbezlerine uygulamak sarhoşluğun geçmesini sağlamaktadır. Acil durumlarda ya da kişi saldırganlaşıyorsa kişiye her yarım saatte bir, bir tatlı kaşığı sirke bir miktar sıcak suyla seyreltilip içirilir.

Kahve sirkesi

  • 150 cc elma sirkesi
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 30 adet iri çekilmiş kahve çekirdeği (yaklaşık 1 çorba kaşığı kadar)

Karışımı kaynatın, soğumaya bırakın ve sonra süzün.

Anemi

Sirke, anemiye karşı birebir olan, demir, B12 vitamini ve folik asidi, vücudun kolayca emebileceği bir formda barındırır. Bu sıvı çoğunlukla çok asitli olduğundan yan etkilerinden kaçınmak ve en iyi sonucu almak için günde bir defa ılık ballı suyun içine bir tatlı kaşığı elma sirkesi koyup içmek yeterlidir.

Antiseptik/Mikrop öldürücü

Tüm sirkeler salmonelia, streptokok gibi bakterileri tek bir temasla öldürebilecek kadar güçlüdür. Bu nedenle bazı Amerikan hastaneleri hastane bakterileriyle savaşırken kullandıkları diğer dezenfektan ürünlerin yerine sirke kullanmaya başlamışlardır. Aynı zamanda buğulama, kompres, lavman ve diğer yöntemlerle uygulanan "Dört Hırsız Sirkesi"nin dâhili ve harici kullanılabileceği belirtilmektedir.

Arterit

Geleneğe göre, sirke arterit gelişimini yavaşlatabildiği gibi acılarını da dindirir. Geleneksel bir tarife göre günlük beslenme rejimi-ne bir kaşık bala 120m1. Elma sirkesi eklenmelidir. Bu tarif sirkenin asit düzeyi düşünüldüğünde biraz abartılı olabilir, çoğu zaman iki günde bir geleneksel sirke içeceği (1 tatlı kaşığı sirke, ılık su, 1 tatlı kaşığı bal karışımı) yeterli olmaktadır. Sabırlı olmayı unutmayınız. Sonuçlar genellikle birkaç hafta sabrettikten sonra gelmektedir. Şimdi birkaç tarif verelim;

Narenciye toniği

  • Yarım greyfurt
  • 1 portakal
  • 1 limon
  • 2 kereviz sapı
  • Yarım litre su
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1 çorba kaşığı Epsom tuzu

Kabukları soyulmamış meyveleri ve doğranmış kereviz saplarını suda bir saat boyunca kaynatın. Sonra bu karışımı bir tülbentten geçirerek süzün. Son olarak Epsom tuzunu ve sirkeyi ekleyin. Kullanım dozu: Sabah ve akşam bir bardak suya, 1/4 bardak karışımdan ekleyip içilir. *İngiliz tuzu, magnezyum sülfat. (Ç.N.)

Kaba yonca sirkesi

  • 60 gr işlenmemiş yonca tohumu
  • 1/2 It. Elma sirkesi

Emaye bir tencerede tohumlarla yarım litre suyu yaklaşık yarım saat süreyle pişirin. Sonra tohumları iyice bastırarak süzün. Karışıma elma sirkesi ve iki tatlı kaşığı bal ekleyip bir şişede muhafaza edin. Kullanım dozu: Çabucak iyileşebilmek için günde 3 defa birer tatlı kaşığı karışımı sıcak ya da soğuk suyla karıştırıp içilir.

Eşekkulağı lapası

Çokça eşekkulağı yaprağını doğrayın ve içine elma sirkesi ekleyin. Hasta olan bölgeye bu lapayı sürün, bir bezle kapatıp üzerini naylonla sarın ve bütün gece bekletin. Aynı şekilde bir eşekkulağı yaprağını sıcak sirkeye batırıp cildin üzerine direkt olarak tatbik edilebilir. Üzeri bir bezle örtülüp sarılır.

Masaj yağı

  • 1/2 bardak sirke
  • 1/2 bardak terebentin
  • 1/4 bardak zeytinyağı
  • 2 yumurta akı

Tüm malzemeleri dikkatlice karıştırın. Karışımı cildinize ağrılı yerlerin üzerinde özellikle (kırarak ovuşturun. Dikkat! Terebentin bazı kimselerin cildini tahriş edebilir.

Astım ve solunum hastalıkları

Tüm vakalarda bal (doğal, işlenmemiş ve ısıtılmamış olmalı) ve elma sirkesi karışımı iyi sonuç vermektedir. Buğday balı daha etkili olabilmektedir. Bir kaşık sirke bir kaşık balla karıştırılıp ılık suya eklenir. Günde 3-4 defa içilir. ABD'de sıklıkla uygulanan bir uygulamada bir mendil veya tülbent sirkeye batırıp bileklerin iç tarafına yerleştirilip bir bantla sabitlenir.

Ateş

Bir ölçü sirkeyi beş ölçü suyla karıştırın. Bu karışımı kompres yapmak ve sarmalamak için kullanın. Bu sirkeli su, yüksek ateşle yanan kimseyi rahatlatacağı gibi, vücuttaki tok-sinlerin deri yoluyla atılmasını sağlayacaktır.

Ayaklar (Bkz. Nasır)

Uzun süre boyunca yürüdünüz ve ayaklarınız mı acıyor? Onları sirke banyosuyla rahat!atın! Banyo küvetinizin içini bileklerinize kadar soğuk suyla doldurun. İçine bir bardak elma sirkesi ile biraz işlenmemiş deniz tuzu ekleyin. Birkaç dakika boyunca ayaklarınızı suyun içinde hareket ettirin. Bu uygulamayı bir leğende de yapabilirsiniz.

Bacaklardaki varisler

Bacaklarınız' günde bir veya 2 kere yarım saatlik sürelerle aşağıdaki şekillerde dinlendirin. Bacaklarınızı elma sirkesi emdirilmiş bir bezle sararak yukarı kaldırıp dinlendirin. Bu süreçte büyük bir tas içine bir yemek kaşığı elma sirkesi karıştırılmış ılık suyu için. Yorgunluğu da alması için bu suyun içine bir yemek kaşığı bal ekleyin. Rahatlamayı hemen hissedeceğiniz gibi gözle görülür iyileşme de birkaç hafta içinde gelecektir. Yemeklerden önce düzenli olarak sulandırılmış elma sirkesi için.

Baş ağrısı için

Bir püskürtücü sprey şişesine (çn. Çiçeklere su püskürtmekte kullanılan plastik şişeleri kullanabilirsiniz) su ve elma sirkesi karışımını koyunuz. Karışımı etrafınıza püskürtüp koklayınız. İşlemi uzandığınız sırada yapmaya çalışınız. Alına ve şakaklara sirkeyle masaj yapınız. Ya da orta büyüklükte bir kese kağıdının dibini sirke ile ıslatıp, aşçı şapkası gibi kafanıza geçirip yarım saat ile bir saat arasında bekletiniz. Bir tas kaynayan suya bir çorba kaşığı biberiye sirkesi ilave edip koklayınız.

Biberiye sirkesi

  • 50 gr. dövülmüş biberiye
  • 1/2 litre elma sirkesi

Karışımı 3 hafta boyunca dinlendirip sonra süzünüz.

Baş dönmesi

Baş dönmesi halinde seyreltilmiş sirke koklarsanız sorun ortadan kalkacaktır. Bu arada rahatsızlığınızın kaynağını öğrenmeyi ihmal etmeyin. Bir tedavi uzmanına görünün.

Baygınlık

Bayılmış bir insana sirke koklatırsanız ayılmasına yardımcı olursunuz. Müge sirkesi (inciçiçeği sirkesi) bunun için en iyi sirkedir. Yarı uykulu birine birazcık sirke içirmek uykusundan tamamen uyanmasını sağlayacaktır. O kişiye sirke emdirilmiş bir parça şeker vermek de iyi gelecektir.

Bitlenme

Bu nahoş küçük parazitlerle tüm aileye bulaşma riskine karşı dikkatle mücadele etmek gerekir. Klasik yöntemlerin yanı sıra çocuğunuzun saçlarını elma sirkesi ile yıkayabilir ve her gün saçlı deriye elma sirkesi ile masaj yapabilirsiniz. Önlem olarak, her zamanki şampuanınızın içerisine biraz elma sirkesi ekleyebilirsiniz.

Böbrek taşı

Sütlü ürün (süt, peynir) tüketiminizi azaltmanız gereklidir. Bolca az mineralli (yumuşak) su içmeli ve günde iki-üç defa bir çorba kaşığı elma sirkesini ılık suyla karıştırıp içmelisiniz.

Boğaz ağrısı, Anjin

Boğazda ağrı ile başlayan enfeksiyon hastalıklarında boğazda başlayan ağrılara dikkat etmek gereklidir. Özellikle ateş çıkar çıkmaz, düzenli olarak her üç saatte bir sulandırılmış magnezyum klorür almak gereklidir. Ayrıca sirke, etkisini çabucak gösterebilen bir yardımcıdır:

Boğaz ağrısını geçirmek için

  • 1/4 bardak bal
  • 1/4 bardak elma sirkesi

Bu karışımdan her 4 saatte bir, bir yemek kaşığı içiniz.

Gargara yapmak için

1/2 tas sirkeyi 1 tas suyla karıştırın, karışıma bir tutam karabiber ile bir tutam rafine edilmemiş deniz tuzu ekleyin. Karışımı ısıtıp gargara için hazır hale getirin.

 

Başka bir gargara tarifi

Bir bardak ılık suya bir yemek kaşığı sirke koyup gargara yapın. Bronşit (Öksürük bölümüne de bakınız) En iyi sonucu mürver meyvesi sirkesi veriyor gibi görünse de normal sirke de iyi sonuçlar vermektedir.

Kullanım dozu: ballı sıcak suyun içine bir tatlı kaşığı sirke eklenir, ihtiyaca göre günde üç kez veya daha fazla tüketilir.

Bulaşıcı hastalıklara karşı

Bir tatlı kaşığı saf sirkeyi (sirke özü) aynı miktarda balla karıştırıp gün içinde iki defa çiğnemek sizi salgınlardan koruyacaktır. Eğer hastalığa yakalanırsanız bu karışımı günde 3 veya 4 defa çiğneyiniz. 3 çorba kaşığı "dört hırsız sirkesini, biraz deniz tuzu eklediğiniz bir kap sıcak suyun içine ekleyin. Bu karışımla gargara yapın. Bu sirkeyle evinizi havalandırabilirsiniz. Ayrıca sirkeyi bir mendile emdirerek gün içinde belirli zamanlarda koklayabilirsiniz.

Burkulma

Burkulan bacağı yukarıda tutup soğuk sirkeli kompresle sarıp nemli tutmak iyi gelir. Ayrıca sirkeli eşekkulağı lapası da uygulanabilir (Bkz. arterit)

Burun kanaması

Burnunuz kanadığında sirke ile ıslatılmış bir bezi burun deliklerinize ya da ensenize uygulayın.

Cilt problemleri

Sirke, doğasındaki asit dengesinin sağlıklı bir ciltle aynı PH dengesine sahip olması nedeniyle cilt problemlerine karşı mucizeyi- bir maddedir. Harici uygulamada kaşınmaya, sivilceye, enfeksiyona ve mantara iyi gelir. Problemli bölgelere eşit miktarda su ve sirke karışımını sürün. Ayrıca her gün bir tatlı kaşığı elma sirkesini bir tatlı kaşığı bal eklediğiniz bir bardak ılık suyu yemeklerden birkaç dakika önce içmeyi unutmayın.

Kaşıntı, egzama ve ürtiker gibi diğer problemlerin tedavisinde mısır nişastasıyla elma sirkesi karışımını hamur kıvamına getirip problemli bölgeye sürün. İyileşme çok hızlı olacaktır.

Anal kaşıntılarda elma sirkesi emdirilmiş tülbent kullanılır. Komple bir bakım için banyo suyunuzun içine 2-3 bardan sirke ekleyin. Zona hastalığında, her iki saatte bir problemli bölgeye elma sirkesi sürün. Bu işlem iyileşmeyi çabuklaştıracaktır.

Gül sirkesi

  • Bir avuç taze gül yaprağı.
  • 1/2 litre sirke

Gül yapraklarını bir şişeye koyup üzerine kaynayan sirkeyi dökün. Şişenin kapağını sıkıca kapatıp 15 gün süreyle güneşte dinlendirin. Sonra süzün. Bir parça pamuğu hazırladığınız gül sirke-sine batırıp ürtiker, böcek sokması, yanık vs. gibi problemli yerlere uygulayın.

Sirkeli yulaf banyosu

1/2 litre yulafı 2 litre suyun içinde 15 dakika kadar pişirin. Sonra yulafı pamuklu bir keseye koyup ağzını sıkıca bağlayın.? litre gül sirkesi veya normal sirke eklediğiniz kaynamış su ile yıkanın. Ardından yulaf kesesini banyo suyunuzun içine batırıp iyice sıkın. En az yirmi dakika bu banyoda kalın. Bu banyoyu cilt problemlerinin tedavisi boyunca her gün tekrarlayın.

Damla hastalığı, Gut

Özellikle kriz geçirirken her ne olursa olsun sirkeyi ufak dozlarda almaya dikkat edin. Mürver sirkesi rahatlatıp, organizmanın toksinleri atmasına yardımcı olur. Şimdiye kadar çeşitli mürver sirkesi tarifleri verdik. Aşağıda ilkbaharda kolaylıkla hazırlanabilecek başka bir tarif bulacaksınız.

Mürver sirkesi

  • 1 It. Üzüm sirkesi
  • 10 gr. Taze mürver çiçeği

Karışımı on beş gün boyunca dinlendirip süzün ve cam şişede muhafaza edin. Kullanım dozu: Hazırladığınız bu sirkeden bir tatlı kaşığı alıp küçük bir kap bağlı sıcak suya karıştırarak için.

Deterjan, sabun ve çamaşır suyu alerjisi

Sıradan bir çamaşır suyuyla yıkanmış bir çamaşıra dokunduğunuzda elleriniz hep kızarıyor mu? İşte size hayatınız zorlaştırmadan bu sorunu çözmenizi sağlayacak bir öneri; çamaşırlarınızı her zamanki gibi yıkayın ve sıkın. Sonra onları mesela küvetinizde, yarım gün süreyle on litre suya iki litre beyaz sirkeye batırın. Sonra sıkmadan asın. Kurudukları zaman hem sirke kokmayacaklar hem de size bir daha rahatsızlık vermeyeceklerdir.

Dişeti problemleri, aftlar

İki yemek kaşığı sirkeyi bir bardak ılık suya ekleyip ağzınızı bu karışımla çalkalayın.

Dişler

Dişiniz ağrıyorsa biraz sirke ile azıcık kırmızı biberi ısıtın. Bunu ağzınızda birkaç dakika bekletin. Etkiyi artırmak için ılık bir sirkeli bezi yanağınızın dışından kompres yapın.

Eller

Çok kirli ellerinizi yıkayıp yumuşatmak için kendinize, mısır unu ve sirkeden oluşan bir sabun hazırlayın. Karışımla ellerinizi iyice ovalayın sonrasında durulayın.

 

Gıda zehirlenmesi

Gıda zehirlenmesine maruz kalmamak için yabancı ülkelere gitmeden ya da şüpheli restorantlarda yemek yemeden önce düzenli olarak sirke tüketilmesi önerilir. Kullanım dozu: Su veya başka bir içeceğin içine yemeklerden yarım saat önce 1 yemek kasıp sirke eklenip içilir.

Gözler

Gözlerdeki iltihaplanmalar ve göz çevresindeki tahriş gibi rahatsızlıklar bir ölçü elma sirkesi ile dört ölçü su karıştırılarak tedavi edilebilir. Bir tatlı kaşığı sirkeyi eklediğiniz bir bardak kaynayıp soğumuş suyla göz banyosu yapabilirsiniz.

Düzenli elma sirkesi tüketimi yaşlılığa bağlı gelişen katarakt riskini azaltmaktadır. Sirke-deki beta-karoten burada anahtar rol oynamaktadır. Bu etkiyi artırmak için sirke havuç suyu ile beraber içilmelidir. Eğer görüşünüzde zayıflama ya da gece görüşünde sorun yaşıyorsanız sirkenizi ballı yabanmersini suyu ile karıştırıp içiniz.

Güneş yanığına karşı

Güneşten etkilenmiş bölgeye saf elma sirkesi serpilmesi hızlı bir rahatlama getireceği kesindir! Her 20 dakikada bir bu işlem tekrarlanır. Eğer durum daha ciddi ise sirkeye batırılmış bir bez gece boyunca uygulamak gerekir. Koku rahatsız etse bile gece boyunca kımıldamadan yatmaktan daha iyidir. Aynı zamanda bolca sirkeli su da içiniz.

İçine bir bardak sirke eklediğiniz ılık su ile banyo yapabilirsiniz. Güneşten korunmak için eşit miktarlarda zeytinyağı ve elma sirkesini karıştırıp kullanabilirsiniz. Daha etkili sonuç için aşağıdaki karışımı kullanabilirsiniz:

  • 1/8 litre sarı kantaron yağı
  • 1/8 litre ruşeym yağı
  • 5 damla lavanta yağı
  • 1/4 litre gül sirkesi

Hafıza

Hafıza zayıflaması hepimizi er ya da geç etkiler ama yaşlı insanlarda daha çok görülür. Ya da bazı besinlerin eksik alınması buna yol açar. Hafıza kayıpları B12 ve folik asit oranları çok düşük insanlarda daha sık görülür. Alzheimer hastalığı nedenlerini araştıran çalışmalar sağlıklı beslenmenin temel unsurlarından olan kalsiyum, tiyamin, niacin ve B12 vitamini eksikliğine dikkat çekmektedir. Elma sirkesi, içerdiği zengin vitaminler, mineraller ve çeşitli aminoasitler sayesinde, hastalığa yakalanmış insanlar için bile (buna ek olarak sağlıklı beslenmeleri şartıyla) yeterli olmaktadır. Koruyucu hekimlikte ise değeri paha biçilmezdir!

Hıçkırık

Saf veya az sulandırılmış biraz elma sirkesi içmek çoğu zaman hıçkırığı keser. Bunu, dudağınızı bardağın üst kenarına dayayarak için.

Isırık-sokma

Hayvani veya diğer tür zehirlere karşı sirke birebirdir. Hayvan zehirlerini etkisiz hale getirir! Eşekarısı, sivrisinek ya da başka tür bir böceğin sokmasına ya da ısırmasına ya da ısırgan veya sarmaşık dalamasına karşı çözüm basittir; Etkilenen bölgeye gül sirkesi sürün (Bkz. cilt) eğer gül sirkeniz yoksa elma sirkesi de aynı işi görür. Arı sokmasında sokulan yere elma sirkesi emdirilmiş pamuğu koyup bandajlayın. Yarım saat kadar bekleyin. Yanma ve kaşınma çabucak geçecektir. Etkilenen bölgeye direkt olarak sirke döke-bilirsiniz.

Denizanası çarpması

Etkilenen bölgeyi hemen sirke ile sulayın. Böylece tatiliniz mahvolmayacaktır!

İdrar yolları

Asidi yetersiz idrar, oldukça acı veren idrar yolu enfeksiyonlarına yol açabilir. Bu problemle karşılaşırsanız büyük bir tas ballı sıcak suya bir yemek kaşığı elma sirkesi ekleyip iyileşinceye kadar günde iki ya da üç defa için.

İhtiyarlama

Serbest radikaller ihtiyarlamanın ana nedenleri olsalar da kalp ve damar rahatsızlıkları, katarakt, kanser ve diğer yıpratıcı hastalıklar da bu süreçte etkilidir. Antioksidanlar serbest radikalleri özümseyerek onları zararsız hale getirirler. Sirke en önemli antioksidanlardan birini içerir; tama-men doğal ve emilebilir formdaki beta-karoten (A vitamininin habercisi.) Birçok Amerikan Üniversitesinde yapılan araştırmalar göstermiştir ki, beta karoten açısından zengin bir beslenme diyeti kanser riskini azaltmakta ve bağışıklık sistemini güçlendirerek organizmanın dayanıklılığını artırmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendiren bir başka sirke türü ise alıç sirkesidir.

Eskiler tarafından bu koruyucu fonksiyonundan faydalanmak için tavsiye edilen bir formül şöyledir;

Gündelik olarak bir tatlı kaşığı sirkeyi büyük bir bardak sebze suyuna - çoğunlukla taze havuç suyu - karıştırıp içilir.

Yorgunluk ve enerji düşüklüğüne karşı her 3 öğünden önce küçük yudumlarla bu iştah açıcı karışım içilir;

  • 2 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 1 bardak ılık su

Safra yolunu temizlemek için tavsiye edilen başka bir formül;

  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 tatlı kaşığı bal

Bu çeşniyi sebzelerinizin üzerine serpin.

Canlandırıcı bir sirkeli tonik tarifi

  • 1/4 bardak sirke
  • 1/4 bardak birleşik yağ (İlk soğuk sıkma yağları karışımı: diyet ürünleri satan dükkânlarda bulanabilir*)
  • 1/8 bardak doğal bal

Kendinize bir Tamago-Su hazırlamayı düşünebilirsiniz. Bu yumurtalı sirke, tam pirinçten üretilmektedir. Örneğin; Equil yağı (Zeytin ya da fındık yağı)

İshal

Nane sirkesi ishale iyi gelir.

Nane sirkesi

  • 50 gr. kuru toz nane
  • 1/2 It. elma sirkesi

Karışımı 3 hafta boyunca kapalı bir kavanozda dinlendirin. Kullanım dozu: Kaynamış nane yaprakları olan suya bir tatlı kaşığı bu sirkeden eklenir. Eski yazıtlarda her 3-4 saatte bir, bir bardak sirkeli su içilmesini öneriyorlar. Sirkeli sudan kasıt bir yemek kaşığı sirke ile bir litre suyun karışımıdır. Bu karşımı hazırlarken içinde karahindiba ekleyip dinlendirdiğiniz elma sirkesi kullanın.

İştah

Sirke içeceği (su, sirke ve bal karışımı) iştah açıcı ve hazmı düzenleyicidir. İştahsız in-sanlar, ana öğünlerden yarım saat önce bu içeceği içmelidirler.

Hazımsızlık

Sirke, iştah açıcı özelliğinin yanı sıra hazmı ve vücudun besinleri emilimini kolaylaştırdığı için metabolizmayı düzene sokar. Sebzelerinizi pişirirken içine biraz sirke ekleyerek kolay sindirilir olmalarını sağlayabilirsiniz. (Bkz. mide)

Kalp ve Damar hastalıklarına karşı

Elma sirkesi içinde mevcut olan pektin, güçlü bir anti-oksidan olan beta karoten, kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır. Her yemekten önce bir yemek kaşığı sirkeyi bir bardak ılık suya veya bir bardak elma suyuna katarak içilmesi önerilir.

Kan pıhtılaşması ve aşırı kanama

Sirkenin kan pıhtısına karşı kanı sulandırıcı özelliği ile bilinmesinin yanı sıra bununla tamamen zıt olarak aşırı kanamayı engelleyici özelliği de bulunmaktadır. Aşırı adet kanaması veya hemoroit kanamalarına karşı yemeklerden önce ılık ballı suya bir tatlı kaşığı sirke koyulup içilmesi tavsiye edilir. Burun kanamasında sirkeye batırılmış tampon uygulamak yeterlidir.

Kasılma ve kramplara karşı

Akşam yemeğinde kalsiyum veya multi mineral tabletini elma sirkesi-ballı su karışımı ile alınırsa gün veya gece boyunca bacaklarda oluşan kramplara iyi geldiği gözlemlenmiştir. Kas yorgunluğuna karşı elma sirkesi ile ıslatılmış bir bezi sarmak iyi sonuçlar vermektedir. Sirkenin içine bir miktar tatlı kırmızıbiber eklenebilir.

Kireçlenmeye karşı

Elma sirkesi, kemik yapısı için gerekli olan kalsiyum, magnezyum, silis, manganez ve potasyum gibi oligo elementler açısından zengindir. Aynı zamanda, kalsiyum gibi, sağlam bir iskelet yapısı için önemli olan bor elementi de ihtiva eder. Borun, steroid hormonlarının serbest kalmasında karmaşık bir rolü vardır, menopoza girmiş kadınlarda osteoporoza karşı gerekli bir mineraldir (hormonların miktarını arttırdığı gözlenmiştir). Elma sirkesi bu durum için yine bir mucizedir! Aynı zamanda bazı besinlerdeki kalsiyumun emilimine yardımcı olur. Araştırmacıların fikrine göre, yaşlı insanlardaki kireçlenme sorunu beraberinde yıllar boyunca süren mide asidi sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Yiyeceklerin içindeki kalsiyumun vücut tarafında emilimi eskisi gibi olmayacaktır. Bu durumda sirke kullanımı basit ve hesaplı bir yol olacaktır. Kireçlenmeye karşı az maliyetli bir yöntem olmaktadır (bu formülde elma sirkesi yerine limon suyu da kullanılabilir).

Çiftlik yumurtasından faydalanmak isterseniz; yumurtalarını kullandığınız tavukların çiftlikte sağlıklı bir şekilde beslendiğinden ve serbestçe dolaştığından emin olmalısınız. Topladığınız yumurtaların kabuklarını bir gece boyunca elma sirkesi içinde dinlendirin. Bu işlem kabuklardaki kalsiyumu eritecektir. Bu karışımı bir bardak ılık suya bir tatlı kaşığı ekleyip içebilirsiniz. Eğer kalsiyum tabletlere alıyorsanız bunları bir bardak sirkeli suyla alırsanız saha iyi sonuçlar elde edersiniz.

Kolesterole karşı

Elma sirkesi, besinlerin ve sıvıların bağır-sakta emilimini yavaşlatan, suda çözünen bir lif olan pektin açısından zengindir. Pektin, sindirim sisteminde yavaşça ilerlerken bağırsaklara yapışarak kolesterol emilimini engeller. Eğer kolesterolünüz yüksek ise yemeklerden önce düzenli olarak ballı sirke içerseniz kolesterolünüz normale dönecektir. İsterseniz sirkenizi meyve veya sebze suyu ile karıştırıp içebilirsiniz.

Kulak ağrısı - enfeksiyonu

Burada da önemli olan iç kulaktaki PH dengesini normale döndürmektir. Bunun için basit ve etkili bir çözüm vardır; sirke! Biraz sirkeyi ılıtarak kulağın içine dolana kadar yavaşça akıtın. Uygulama sırasında hastanıza başını bir masa üzerine yan yerleştirmesini söyleyin ve akıtma işlemi bittiğinde 1 dakika boyunca sabit kalmasını söyleyin. Sonrasında başını ters çevirin ve tüm sıvının dışarı akmasını bekleyin. Kulak enfeksiyonu durumunda gün içinde bu işlemi birkaç kez tekrarlayın.

Önlem olarak: Eğer çocuğunuz kulak enfeksiyonu geçirmeye meyilliyse akşamları uyumadan önce bir ölçek kaynatılmış ılık su ile bir ölçek sirkeyi karıştırıp damlatabilirsiniz. Bu onun gereksiz ağrılar çekmesini engelleyecektir. Aynı şekilde çocuğunuz havuza girmeden önce ve çıktıktan sonra bu uygulamayı tekrarlayabilirsiniz.

Kuvvet verici

Ballı elma sirkesinin güçlendirici ve canlandırıcı etkisi vardır. Aşırı yorgun, stresli ve-ya sürmenaj (beyin yorgunluğu) geçiren kişi-ye küçük dozlarda önerilir.

  • 1/2 tatlı kaşığı elma sirkesi
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 1 bardak ılık su

Günde 3 defa yemeklerden yarım saat önce tüketilir. Samurayların sirkesi Tamago-Su'yu hatırlamakta fayda var!

Mantar (Bkz. Cilt)

Sorunlu bölgeyi saf sirke ya da gül sirkesi emdirilmiş bir bezle silin.

Mide yanması, gastrit

Dikkat: Mide ülserinde sirke tüketimi önerilmez. Bu ihtiyatlı uyarıya rağmen, sirkenin mide mukozasına negatif etkileri düşünüldüğünden çok daha azdır. Ama bir kez daha sirkeyi vücudunuzun tepkilerine kulak vererek sağduyu ile tüketmenizi öneririz.

Hatta Japon araştırmacılar, her gün iyi kalitede sirke tüketilmesi midenin koruyucu bir özsuyu salgılamasını sağlayarak mide ülserinin önlenmesine yardımcı olduğunu kanıtlamışlardır. Ayrıca sirkenin gastrit, kolit vs gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarına yol açan bakterileri yok ettiği sanılmaktadır. Besin zehirlenmesi riskini de azaltmaktadır. Negatif etkilerden kaçınmak için sirkeyi azar azar kullanmaya dikkat ediniz. Çoğu zaman bir tatlı kaşığı yeterli olmaktadır, hatta bazen tatlı kaşığı bile yeterlidir. Bu konuda vücudunuzun sesini dinlemeyi öğrenin. Genellikle tavsiye edilen kullanımlar şunlardır;

Sirkenizi sebze suyuyla beraber tüketirseniz bu karışım daha fazla lif ve beta-karoten almanızı sağlar. Mide ağrısı ve bağırsak gazına karşı, 1 yemek kaşığı elma sirkesi ile 1 yemek kaşığı balı karıştırdığınız bir bardak ılık suyu gün boyunca küçük yudumlarla içiniz. Hazımsızlık hallerinde bir bardak ballı sıcak suya bir tatlı kaşığı nane sirkesi ekleyip içiniz. (Bkz. ishal)

Mide bulantısı, kusma

Bu rahatsızlığın nedenleri çok çeşitli olabilir. Bunları bulup ona göre tedavi etmek gere-kir. Ama nedeni ne olursa olsun sirke hızlı bir rahatlama getirir. Midenizin üzerine ılık elma sirkesi ile ıslatılmış bir bez koyun. Uygulama kompres soğudukça yenilenmelidir. 1 yemek kaşığı karanfil sirkesini bir bardak sıcak suya ekleyip için.

Karanfil sirkesi

Sirkenin içine birkaç karanfil tanesi ekleyip bir veya iki hafta dinlendirin.

Nasır, deri sertleşmesine karşı

Gece boyunca, elma sirkesi emdirilmiş yarım dilim bayat ekmeği sorunlu bölgeye uygulayın. Sabaha iz bile kalmayacaktır. Aynı şekilde İçinde soğan bekletilmiş sirke de aynı işi görür.

Obezite — Şişmanlık

Elma sirkesi iştahı düzenleyerek kilo kaybına yardımcı olur. Bu frenleme etkisiyle ilgili bazı şüphelerim olsa da düzenli kullanımda gitgide artan bir kilo kaybı gözlenmektedir. (Ortalama ayda 500 gr.) Bu olgu muhtemelen metabolizmanın düzenlenmesinden kaynaklanmaktadır. Ama nedeni hiç önemli değil. Denemek bize sadece fayda getirir! Her öğünden önce bir tatlı kaşığı elma sirkesini bir bardak ılık suya ekleyerek için (Gastritiniz varsa günde bir defa ile sınırlayın.)

Bu "büyükanne tarifini" de deneyebilirsiniz:

  • Karahindiba ve adaçayını kaynatın
  • Karışıma bir kaşık elma sirkesi ekleyin
  • 3 hafta boyunca her yemekten önce sıcak olarak tüketin

Öksürük (Bkz. bronşit)

Geceleri uyumanıza engel olan kuru öksürükten mi şikayetçisiniz? Yastık kılıfınızı elma sirkesi ile nemlendirin. Kendinize yüzyıllardır bilinen oksimel hazırlayın. Aşağıdaki malzemelere 1/2 litre sirke ekleyin.

  • 10 gr. Süsen kökü tozu
  • 10 gr. Andızotu kökü tozu
  • 10 gr. okaliptüs tozu

Oksimel

250 gr. Bal ile 1/2 litre sirke karışımından elde edilir. Balla sirkeyi karıştırın. Oksimel'i hazırlarken kullanacağınız sirke, amacına göre değişik bitkilerden üretilen bir sirke olabilir. Kullanım dozu: Bir tas sıcak suyun içine bir tatlı kaşığı karışımdan ekleyip eriterek için.

Pişik

Bu durum emzirilen bebeklerde cilde idrar bulaşması nedeniyle sıklıkla görülür. Pişik oluşumunu engellemek ve oluşan kızarıklık, tahriş ve döküntüleri tedavi etmek için bölge içine bir tatlı kaşığı elma sirkesi eklenmiş bir tas suyla silinmelidir.

Saç bakımı

Sirkenin anti statik özelliği elektriklenen saçlar üzerinde harikalar yaratır. Parlak ve sağlıklı saçlara sahip olmak için Her şampuandan sonra saçınızı, iki bardak suya yarım bardak elma sirkesi ölçüsü ile yapılmış losyonla durulayınız. Bu durulama sayesinde saçlar canlı ve parlak bir renge kavuşur. Çok kıvırcık saçların kıvırcıklığı hafifler. Koyu renkli saçların parlaklığını vurgulamak için ceviz ağacı çiçeği veya adaçayı sirkesi, açık renk saçlar için de papatya çiçeği sirkesi uygulayıp saçlarınızı güneşte kurumaya bırakın.

Ceviz ağacı çiçeği ya da adaçayı sirkesi

  • 2 avuç çiçek (100gr)
  • 1 litre kırmızı üzüm sirkesi

Karışımı üç hafta boyunca güneşte ya da sıcak bir ortamda dinlendirin.

Papatya çiçeği sirkesi

  • 2 avuç papatya çiçeği
  • 1 litre elma sirkesi

Karışımı üç hafta boyunca güneşte dinlendirin.

Kırılan, mat ve donuk saçlar için

Saçınızı şampuanladıktan sonra, eşit miktarda elma sirkesi ile kaynamış şimşir suyunu karıştırdığınız losyonu uygulayın. 15 dakika bekletin.

Kepeğe karşı

Her gün saç derinizi elma sirkesi ile yıkayın. Haftada iki defa saçınızı inceden ılıttığınız elma sirkesini bolca dökerek yıkayın. Sonra saçlarınıza sıcak bir havlu sarıp 1 saat süreyle bekletin. Sonra şampuanlayın. Yağlı saç kepeklenmesi ve tüm saç derisi problemlerinde aynı şekilde uygulama yapın. Sirke kokusu saçınızda kalmayacaktır. İsterseniz parfümlü sirkeler de kullanabilirsiniz.Bazıları özellikle, kuru saçlar için, sirke losyonu uyguladıktan sonra hint yağı ile hafifçe masaj yapmayı tercih ediyorlar. Bu işlem çabuk sonuç veren bir yöntemdir. Bir başka losyon da; kekik suyuna iki çorba kaşığı sirke ekleyerek hazırlanır.

Saçların rengini ve güzelliğini uzun süre korumak için

Her sabah bu tariften içilir:

  • 4 tatlı kaşığı elma sirkesi
  • 4 tatlı kaşığı melas
  • 4 tatlı kaşığı bal
  • 1 bardak ılık su

Saman nezlesi

İlk yakalandığınız andan itibaren günde 3 defa ballı sıcak suya bir yemek kaşığı elma sirkesi koyup için. Önleyici olarak günde bir veya iki defa bir tatlı kaşığı elma sirkesi ile hazırlanmış bu karışımı içebilirsiniz. İşte size nezleyi başlangıcındayken iyileştirip ağırlaşmasını engelleyen bir büyükanne tarifi; Bir mendili sirke ile ıslatıp suyunu sıkın ve üzerine karabiber serpin. Karabiberli tarafı cilde temas edecek şekilde göğsünüze yerleştirin. Yirmi dakika kadar bekletin. Uygulamadan sonra cildinizi iyice durulayın.

Okaliptüs sirkesi hazırlayın ve gündelik olarak koklayın:

  • Elma sirkesi
  • Önceden 90 derece alkolde inceltilmiş bir-kaç damla okaliptüs yağı özü.

Sedef hastalığı (Bkz. cilt)

Etkilenen bölgeye lezyonlar kaybolana kadar her gün elma sirkesi sürün. Tedaviyi günlük olarak B6 ve E vitamini alarak tamamlaya-bilirsiniz.

Siğil, et beni

24 saat boyunca bir portakal kabuğunu al-kol sirkesinde dinlendirin. Sonra portakal ka-buğundan bir parça alıp siğilin üzerine sabitle-yin. Siğil rahatsız edici bir bölgedeyse sadece bir gece boyunca uygulayın. Siğil bir haftaya kadar düşecektir.

Sinirlilik

Sirke metabolizma üzerinde düzenleyici bir etkiye sahiptir. İki ay süreyle düzenli kullanıldığında sinirli yetişkinleri ve hiperaktif çocukları sakinleştirir. Gündelik olarak şu içeceği tüketin;

  • Bir tas suda sarıyonca, adaçayı, çarkıfelek, biberiye ve lavantayı kaynatın
  • Bir tatlı kaşığı elma sirkesi
  • Bir tatlı kaşığı bal

Uykusuzluk probleminiz varsa yatmadan önce birkaç yudum ballı sirke suyu için (bir litre suya üç tatlı kaşığı sirke ve 125 gr bal karışımı.) Kalıcı bir sonuç elde etmek için bu küre birkaç hafta devam edilmelidir.

Siyatik

Sirke ile pişirilmiş mineçiçeği lapasını uygulayın. Sirkeli kompres uygulamak ağrıların geçmesini sağlayacaktır.

Sporcu Ayağı*

Bu mantar enfeksiyonu çoğu zaman geleneksel tedavilere dirençlidir. Burada da sirke yardımınıza yetişiyor. Sabah akşam problemli bölgeyi elma sirkesiyle silmek yeterlidir. Çoraplarınızı da sirkeli su ile durulamanızda fayda vardır. (Bir ölçü sirkeye beş ölçü su ekleyin.) Onları yıkamadan önce bu karışımda yarım saat bekletin! Sirke aynı zamanda küvetinizi, lavabonuzu ve duşunuzu olası bir bulaşmaya karşı dezenfekte etmeye de yardımcı olur. Dahili uygulama için çinko ve E vitamini kullanın.

*Ayağın üst kısmında oluşan bir çeşit mantar enfeksiyonu. (Ç.N)

Stres

Günde iki defa kaynamış sarıyonca suyuna bir tatlı kaşığı mercanköşk sirkesi (evde yoksa elma sirkesi de olur) koyup için.

Mercanköşk sirkesi

  • 50 gr. dövülmüş kuru mercanköşk
  • 1/2 litre elma sirkesi

Karışımı 3 hafta boyunca dinlendirin. Sonra süzün.

 

Vajinal enfeksiyon

Bu can sıkıcı enfeksiyonun nedeni çoğu zaman candida albicans türü bir çeşit mantardır. Ayrıca stres, hormonal değişiklikler, lokal hijyen eksikliği, bazı ilaçlara karşı reaksiyon (antibiyotik, enfeksiyon karşıtı) ve kötü beslenme gibi başkaca nedenleri de olabilir. Sorunlu bölgeyi bir pamuğa yedirdiğiniz elma ya da üzüm sirkesiyle silerseniz çabuk bir rahatlama elde edersiniz.

Vücut kokuları

Alkalin sabunların genel kullanımı cildin asit oranını dengelemektedir. Bu asit oranı da cildin bakteri saldırılarına karşı daha fazla direnç göstermesini sağlamaktadır. Çok basit ve etkili bir yol da sirkenin lokal kullanımıdır. Daha hoşnut kalınacak bir kullanım için güzel kokulu bir sirke (gül, biberiye, nane sirkesi vs.) kullanabilirsiniz.

Yanıklar

Sirke her zaman yanıkları iyileştirmekte kullanılmıştır. Şimdi birkaç örnek verelim;

Gül sirkesi

Bu sirke yanıklara özellikle iyi gelmektedir.

Elma sirkesi

Eğer gül sirkeniz yoksa elma sirkesi sürmek de hafif yanıklardaki acıyı birkaç saniyede dindirir. Acıyı tamamen dindirmek için bu işlemi 20 dakikada bir tekrarlamak gereklidir. Daha ciddi yanıklarda yapılması gereken ilk şey bölgeyi dakikalarca (10-15 dk.) suyun (donmuş değil) altında tutmaktır. Sonra üzerine sirke dökün ya da kompres yapın ve bir doktora gidin. Aynı şekilde yangın üstü bir bandajla kapatılıp bandaj elma sirkesi veya beyaz sirkeyle ıslatılabilir. Bu durumda bandaja her zaman nemli tutmak ve sıklıkla değiştirmek gerektiği unutulmamalıdır. Saf sirke uygulanan bu işlem birkaç gün sonra ağrı verebilir. Bu durumda sulandırarak uygulamak gerekir. Bu uygulama sebatla yapılırsa iyileşme sürecinde yaranın mikrop kapması ve iz kalması engellenmiş olur.

Yaşlılık lekeleri

Yaşlılık lekelerini basit tariflerle çoğu zaman hafifletmek ve hatta tamamen yok etmek mümkündür. Günde iki defa bir tatlı kaşığı sirke ile bir tatlı kaşığı soğan suyu karışımını lekelerin üzerine uygulayın. Lekeleri sirke ile ıslatılmış yarım soğanla ovalamak da sonuç vermektedir.

zYüksek tansiyon

İki kaşık elma sirkesini bir bardak ballı su-da eritip her gün içiniz. Karahindiba sirkesi özellikle idrar söktürücü olarak tavsiye edilir.

 

Karahindiba sirkesi

  • 100 gr. karahindiba
  • 1 it elma sirkesi

Karışımı yaklaşık 2 hafta kadar dinlendirip sonra süzünüz.

DIĞER KULLANIM ALANLARI

Sirkenin veterinerlikte kullanımı

Harici kullanımda sirke, parazit enfeksiyonlarına karşı çok etkilidir. Sorunlu bölgeyi saf sirkeyle veya problemin türüne göre etkili olan bitki sirkeleriyle yıkamak yeterlidir. Uyuza karşı acıbakla sirkesi, enfeksiyonlu deriye karşı bal sirkesi, böcek sokmalarına karşı biberiye veya sarımsak sirkesi etkilidir.

Pire gibi istenmeyen parazitlere karşı dört ayaklı dostunuzu sirkeli suyla ovalamak çok iyi gelecektir. Bu aynı zamanda onun tüylerinin parlamasını sağlayacaktır. Eğer koku sizi rahatsız ederse güzel kokan bitki ya da çiçeklerin sirkelerini kullanabilirsiniz. Lavanta sirkesi bu iş için idealdir. Limon bitkisi (Citronelle) sirkesi de parazitlere karşı etkilidir;

Lavanta sirkesi

  • 100 gr. kuru veya yaş lavanta çiçeği
  • 1 litre elma sirkesi

Tüm bitki sirkelerinde olduğu gibi karışımı kapalı bir kavanozda 3 hafta boyunca güneşte (ya da kalorifer yanında) dinlendirip sonra süzmek yeterli olacaktır. Süzülen çiçekleri de atmayıp kurutun. Bunları küçük bez keselere dikip dolaplarınızın içine güzel koku yaymaları ve böcekleri uzak tutmaları için yerleştirin.

Limon bitkisi (Citronelle) sirkesi

  • 15 gr. limon bitkisi (Citronelle) özü yağı
  • 1/2 litre elma sirkesi

Yağ özünü 90 derecelik alkolle biraz sulandırın, sonra sirke ile karıştırın. Hiçbir şey bundan daha basit olamaz değil mi?

Güzellik sirkeleri

Kitabı bitirmeden önce, size cildinizi tazeleyecek ve iyileştirecek bir iki tüyo vermekten kendini alamıyorum. Sirkenin PH değeri, cildimizinki ile çok benzerdir. Antioksidan etkisi ve güçlendirici etkisi cildin yaşlanmasına karşı iyi gelir. Tüm cilt tipleri için; Banyodan sonra yüzünüzü sirkeli suyla durulayın. (Güzel kokulu olanları tercih edebilirsiniz.) Bu musluktan akan kireçli suyun zararlarını yok edecektir.

Akne için;

Yüzünüzü sulandırılmış lavanta sirkesiyle silin. Ayrıca 10 dakika boyunca şu maskeyi uygulayın.

Bal ve sirke özlü düzenleyici maske;

2 yemek kaşığı balı 1 yemek kaşığı elma sirkesi ile karıştırın. (Nane sirkesi daha iyi sonuç verir.)

 

Kuru veya yağlı ciltler için;

 

Sirke her iki tipteki cildi de dengeler. Etkiyi artırmak için içine bitkiler de ekleyebilirsiniz.

Kuru ciltleri yumuşatan losyon;

30 gr. Acıbakla tanesini 1 litre suyla karıştırıp kaynatın. İçine 2 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyip 10 dakika kadar kaynamaya bırakın. Normal ya da yağlı ciltler için maske; 3 yemek kaşığı yoğurt, 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ve bir kaşık unu karıştırıp hamur haline getirin. Karşımı yüzünüze sürüp 10 dakika bekletin.

Kırışıklık giderici maske;

3 yemek kaşığı yeşil kili bir yemek kaşığı biberiye sirkesi ve bir yemek kaşığı rüşeym yağı ile karıştırın. Karışımı kalın bir tabaka halinde yüzünüze sürüp en az 20 dakika bekletin.

 

Dinlendirici etki:

 

Yorucu bir günün ardından dışarı mı çıkacaksınız? Tamamen temizlenmiş cildinize az miktarda güzel kokulu sirke sürün ve hemen üzerine makyajınızı yapın. Cildiniz yumuşak, gergin ve pürüzsüz görünecektir. Sirke deodorantı; Sadece saf sirkeyi uygu-tayin. (Terleme karşıtı etkilerinden dolayı, çam veya köknar sirkesi tavsiye edilir.) Sirke terleme mekanizmasını düzenleyici etkiye sahiptir.

Köknar ya da çam sirkesi

  • Bir avuç köknar ya da çam iğnesi
  • 1 litre elma sirkesi ya da alkol

Beş dakika boyunca çam iğneleriyle sirkeyi kaynatın. Karışımı 3 hafta boyunca dinlendirin. Mükemmel bir doğal deodorant elde edeceksiniz.

Ağız ve diş temizliği

Ağzınızı sirkeli bir gargara ile çalkalarsanız bu dişeti problemlerine karşı mükemmel bir koruma sağladığı gibi, tartar oluşumunu azaltıp ağzınızı ferahlatacaktır.

Dikkat: Sadece sulandırılmış sirke kullanın! Bir bardak suya bir tatlı kaşığı sirke dozajına sadık kalın: saf sirke diş minesine zarar verebilir! Burada verilen tarifler sirke ile yapılabileceklerden örneklerdir. Mutfak sanatına ilişkin verilebilecek binlerce örneğe değinmedik çünkü amacımız bu değildi. Güzellik reçetelerine gelince o kadar çoklar ki, banyo sütleri, çeşitli losyonlar, maskeler, kremler, merhemler... Kalanını geçiyorum. Konumuzla ilgili tüm bilgilere bir kitap anca yetiyor! Umarım burada verilen fikirler bu şaşırtıcı ilaç-besini ve binlerce faydasını daha iyi tanımanızı sağlamıştır. Bu ilaç-besini sadece çeşni olarak kullanmak yazık olacaktır.

Türkiye’de kurulduğumuz 2011 yılından bu yana yatırımlarımızla büyümeye devam ediyoruz. Bizim Mutfak ve Kemal Kükrer markalarımızla ürettiğimiz hazır çorba, bulyon, harç, puding, sirke, turşu ve soslarımızla Türkiye’nin en önemli gıda üreticileri arasındayız.

DETAYLI BİLGİ

EAT WELL, LIVE WELL

Türkiye’de kurulduğumuz 2011 yılından bu yana yatırımlarımızla büyümeye devam ediyoruz. Bizim Mutfak ve Kemal Kükrer markalarımızla ürettiğimiz hazır çorba, bulyon, harç, puding, sirke, turşu ve soslarımızla Türkiye’nin en önemli gıda üreticileri arasındayız.

DETAYLI BİLGİ