Elma Sirkesi İle Balık Nasıl Marine Edilir? Nefis 2 Tarif
Balık sezonu ile sofralardan nefis kokular yükselmeye başladı bile. Balığın lezzetine derinlik katacak marinasyon sosları ile siz de sevdiklerinize nefis balık tarifleri hazırlayabilirsiniz.
Çoğu kişi balığı temizleyip hızlıca pişirmekle yetiniyor. Ancak taze balığın eti sert olduğundan pişirmeden önce balıklarınızı elma sirkesi ile marine ederek lokum gibi olmalarını sağlayabilir ve lezzetini arttırabilirsiniz. Ayrıca, marine işlemi ızgara yaparken balığın tele yapışmasını da önleyecektir.
Marine İşlemi İçin Hazırlık
Marine etmeden önce, balıkları iyice temizlemek gerekir. Temizleme suyunun iyi süzülmesi, marinasyon sosunun tadı için oldukça önemlidir.
Marinasyon Süresi
Marine süresi balığın lezzetini artırırken, fazla bekletilmesi durumunda da etin lapalaşmasına yol açabilir. Bu nedenle balıkların marine sürelerine daha yakından bakmaya ne dersiniz? İşte balıkların marinasyon süreleri:
- Çipura, levrek, dil balığı: 30 dakika
- Somon, palamut, kılıç balığı: 45-80 dakika
- Kalın derili ve pullu balıklar: 1-2 saat
- Jumbo karidesler: 30-45 dakika
- Küçük karidesler: 15-30 dakika
- Fileto balıklar ve ayıklanmış deniz ürünleri: Sürelerin yarısı kadar.
Marine Sosu Hazırlama
Elma sirkesi ile hazırlanan marinasyon sosları, balık tariflerine lezzet derinliği kazandırırken aynı zamanda damakları çatlatacak bir tat deneyimi de sunar. İşte denemeye değer iki nefis tarif:
Sırlı Somon
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı koyu esmer şeker
- 2 yemek kaşığı Kemal Kükrer Gurme Elma Sirkesi
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı Dijon hardalı
- ½ çay kaşığı iri çekilmiş karabiber
- 6 adet somon filetosu
Hazırlık:
- Marine sosunu hazırlamak için esmer şekeri, Kemal Kükrer Gurme Elma Sirkesi’ni, zeytinyağını, Dijon hardalını ve karabiberi bir kasede karıştırın.
- Somon filetolarını bir kaba yerleştirin ve sosun yarısını üzerine dökün. Kalan sosu saklayın.
- Üzerini kapatıp 1 saat buzdolabında bekletin.
- Izgaranızı orta ateşte ısıtın ve hafifçe yağlayın.
- Somonların içinde olduğu marine sosunu boşaltın. Somonları, ayırdığınız sosu üzerine birkaç kere sürerek 4-6 dakika ızgarada pişirin.
Elma Sirkesi ile Marine Edilmiş Levrek Mezesi
Malzemeler
- 1 adet levrek
- 2 adet kırmızı soğan (ince kıyılmış)
- Tuz
Sos için:
- 1 çay kaşığı hardal
- 1 limonun suyu
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 yemek kaşığı Kemal Kükrer Gurme Elma Sirkesi
Hazırlık:
- Levrek filetosunu parmak büyüklüğünde doğrayın.
- Kırmızı soğanları tuzla ovun, birkaç dakika bekletin ve durulayın.
- Levrek parçalarını bir kabın içine koyun ve üzerini Kemal Kükrer Gurme Elma Sirkesi’yle kaplayın. 2 saat buzdolabında bekletin.
- Balığı çıkarıp sirkesini süzün.
- Başka bir kasede hardal, limon suyu, zeytinyağı ve Kemal Kükrer Gurme Elma Sirkesi’ini karıştırın. Bu sosu balığın üzerine dökün ve en az 2 saat daha buzdolabında bekletin. Bir gece buzdolabında bekletirseniz daha da lezzetli olacaktır. Bu tarifte balığı sirke ile pişirdiğimizden dolayı marinasyon süresi normalden daha uzun sürmektedir.
Elma sirkesi ile hazırlayacağınız marinasyon sosları, balıklarınızı lezzetlendirecek ve mutfakta yaratıcılığınızı artıracaktır. Farklı tatlarla dolu bir sofra kurmak için bu tarifleri mutlaka deneyin. Hem sağlıklı hem de lezzetli bir deneyim için afiyet olsun!
Benzer Blog İçerikleri